Stappen bij huis verkopen

Wilt u uw huis verkopen? Dan zijn er diverse stappen om te doorlopen. Wij hebben deze stappen voor u als een checklist opgesteld, zodat u de (mogelijke) verkoop van uw woning met een goed plan kunt aanvangen.

1) Bepaal uw verkoopstrategie en verkoopwensen

Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van wat u van de verkoop verwacht, en wat u uit de verkoop wilt halen. Wilt u het huis zo snel mogelijk verkopen en is daarbij de uiteindelijke verkoopprijs minder van belang? Of is het voor u juist van belang dat de verkoopopbrengst zo hoog mogelijk is en mag wat u betreft de woning om die reden wat langer in de verkoop staan. Denk hier goed over na. Het is allesbepalend voor het verdere verloop van het verkooptraject.

2) Vergelijk offertes van makelaars

Kies nooit de eerste de beste makelaar. Makelaars verschillen onderling te veel in werkwijze, tariefstelling en serviceniveau om lukraak een keuze te maken en er het beste van te hopen. Het is daarom verstandig om in uw regio offertes aan te vragen bij makelaars. Deze offertes zijn altijd gratis en vrijblijvend, en geven u inzicht in de verschillen tussen makelaars.

Niet iedere makelaar kan direct een prijs afgeven. Sommige makelaars kunnen pas een prijs noemen als zij uw woning hebben gezien. Is het een woning die weinig werk zal kosten om te verkopen? Dan geeft de makelaar u in de regel een scherper tarief. Zodoende loont het om makelaars bij u uit te nodigen.

3) Nodig makelaars uit voor een kennismaking én waardebepaling

Een reden waarom het sowieso te adviseren is om meerdere makelaars bij u uit te nodigen, is dat u drie dingen kunt vaststellen. U weet dan namelijk van iedere makelaar (A) op welke waarde zij de woning schatten, en (B) welke verkoopprijs zij realistisch achten voor uw woning. Deze gratis waardebepaling en inschatting is belangrijk. Daar kunnen aanzienlijke verschillen in zitten. Let wel, de allereerste tip is hier van toepassing: laat de makelaar weten of u snelle verkoop of maximale opbrengst het belangrijkste vindt.

Daarnaast weet u na een persoonlijk gesprek of u (C) een persoonlijke klik met de makelaar hebt. Dat laatste is belangrijker dan gedacht. U gaat immers samenwerken met deze makelaar gedurende een bepaalde periode om de woning verkocht te krijgen en daarbij is een prettige samenwerking belangrijk. Tevens moet u overtuigd zijn dat uw makelaar de passie heeft om uw woning te verkopen. Dit zijn dingen die u enkel in een persoonlijk gesprek kunt inventariseren. 

4) Kies uw makelaar

Maak de keuze voor uw makelaar op basis van alle bovenstaande tips. Nodig altijd meerdere makelaars uit voordat u uberhaupt een makelaar kiest, en kies voor de makelaar met wie u een klik hebt, die duidelijke passie heeft om uw woning te verkopen, die een duidelijk plan heeft voor de verkoop van uw woning en die een gunstig tarief biedt voor de service die hij/zij wilt leveren. Als u uw makelaar gekozen heeft, dan bent u klaar om het verkooptraject aan te vangen.

5) Maak uw huis verkoopklaar

De verkoop van uw huis begint met het verkoopklaar maken. Dat wil zeggen dat u de woning in een aantrekkelijke staat brengt. De makelaar die u hebt gekozen zal u concreet adviseren om bepaalde punten in uw woning te veranderen / aan te pakken, om de verkoopwaarde te vergroten. Als u deze punten hebt aangepakt, is uw woning verkoopklaar. De makelaar zal aansluitend foto's verzorgen en de woning online plaatsen (op platformen zoals Funda en JAAP).

Vanaf dat punt is het verkooptraject in handen van uw makelaar en zal de makelaar u (normaliter) systematisch op de hoogte houden van vorderingen en gebeurtenissen rondom de verkoop van uw huis.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars

Bent u van plan om uw huis te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)

2022 © Huis-Verkopen-Offertes.nl | Huis verkopen

Tips | Kosten Makelaar | Snel Huis Verkopen | Stappen | Welke Makelaar