Kosten makelaar bij huis verkopen

Als u een makelaar inschakelt voor het verkopen van uw huis, dan kijkt u altijd tegen kosten aan. Hoe hoog die kosten zijn, en wat u precies waarvoor betaalt, verschilt per makelaar. In het algemeen zijn de kosten van makelaars opgesplitst in twee soorten kosten: opstartkosten en een courtage.

Opstartkosten makelaar

Bij nagenoeg iedere makelaar betaalt u opstartkosten als u wilt aanvangen met de verkoop van uw huis. De opstartkosten dekken het in de verkoop plaatsen van de woning: het online plaatsen van de woning en het maken van professionele foto's. Omdat de makelaar hier externe kosten voor moet maken, worden deze kosten vooraf in rekening gebracht. Bij veel makelaars krijgt u de opstartkosten weer terug zodra de woning verkocht is.

Vaste of percentuele courtage

De meeste makelaars hanteren een courtage: een beloning die volgt bij daadwerkelijke verkoop van de woning. Op de opstartkosten na, werken de meeste makelaars dus zodoende no cure no pay. Een courtage kan een vast bedrag zijn of een percentage van de daadwerkelijke verkoopprijs.

Binnen het courtage vallen alle diensten van de makelaar. Dat wil zeggen: onder andere het rondleiden van kijkers bij bezichtigingen, het actief promoten van uw woning, het onderhandelen met bieders, en het regelen van het papierwerk. Het courtage dat de meeste makelaars hanteren ligt ruwweg tussen 1,25% en 1,5%. Sommige makelaars hanteren een courtage dat gaat richting de 2%, maar is ongebruikelijk hoog. 

Offertes maken prijsvergelijking mogelijk

Omdat de kosten per verkoopmakelaar aanzienlijk kunnen verschillen, is het raadzaam om tarieven te vergelijken. Door eenmalig offertes op te vragen bij makelaars, heeft u direct inzicht in wat de makelaarskosten zouden zijn bij verkoop van uw huis. U geeft eenmalig uw voorkeuren en wensen aan, en ontvangt vrijblijvend offertes op maat van lokale, ervaren makelaars.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars

Bent u van plan om uw huis te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)

2022 © Huis-Verkopen-Offertes.nl | Huis verkopen

Tips | Kosten Makelaar | Snel Huis Verkopen | Stappen | Welke Makelaar